Οι υπαρξιακοί πόλεμοι του Ερντογάν στην περιοχή δεν είναι βιώσιμοι για την Τουρκία

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιρακινό Κουρδιστάν δεν είναι οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά βιώσιμες, ανέφερε ο αρθρογράφος και πολιτικός επιστήμονας του Ahval-Τσενγκίζ Ακτάρ, στον αρχισυντάκτη της Ahval-Γιάβουζ Μπάινταρ, κατά τη διάρκεια ενός podcast τη Δευτέρα.

Η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σταλεί τουρκικές ενισχύσεις στην βασική πόλη Jabal-i Zawiya. Την Κυριακή, η Τουρκία χαρακτήρισε ως στρατιωτικό στόχο την ελεγχόμενη από τους αντάρτες αεροπορική βάση Al-Jufra στη Λιβύη, ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για στρατιωτική επέμβαση από τον περιφερειακό αντίπαλο της Άγκυρας.

Την Κυριακή, η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η στρατιωτική βάση για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού πετρελαίου στην πλούσια σε ενέργεια χώρα της Βόρειας Αφρικής και ότι έχει μεγάλη σημασία για την Άγκυρα.
Το γεγονός ότι αυτή η δήλωση εκδόθηκε από την τουρκική Προεδρία και όχι από τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας ή Εξωτερικών, τα οποία παραδοσιακά είχαν λόγο για τις εξωτερικές υποθέσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποδεικνύει ότι “αυτά δεν είναι σχετικά και ότι το Παλάτι του Ερντογάν έχει αναλάβει πλήρως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής”, δήλωσε ο Μπάινταρ.

Η Γαλλία έχει ζητήσει μια συνάντηση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που σχετίζονται με την Άγκυρα σε μια σειρά θεμάτων.
….

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει σύνοδο με τίτλο “Σταθερότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας”.

Στις 13 Ιουλίου, η ΕΕ θα συγκαλέσει σύσκεψη για ένα ειδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης για την Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
….

Ο Ακτάρ επεσήμανε δύο σημαντικές εξελίξεις που συνδέονται με την Τουρκία που σημειώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, η πρώτη από τις οποίες είναι η αναμενόμενη σύναψη της συμφωνίας Αιγύπτου και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας έως τα μέσα Αυγούστου. Παρόμοια συμφωνία αναμένεται μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ.
….

Ο πολιτικός επιστήμονας σημείωσε επίσης ότι ο ανταγωνισμός δύο περιφερειακών σημαντικών χωρών όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ταυτόχρονα, όπως κάνει σήμερα η Τουρκία, δεν θα επιτρέψει σε μια χώρα να πάει πολύ μακριά στην περιοχή.

Ahvalnews   07/07/2020

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη