Του Κων/νου Γρίβα

Η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα που απορρίπτει τα συμπεράσματα του Χάρτη της Σεβίλλης αποτελεί μία ακόμη οδυνηρή υπενθύμιση για το πώς ακριβώς εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δηλαδή, όσο ξεκάθαρα και αν κάποιος έχει μαζί του το Διεθνές Δίκαιο, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Ακόμη χειρότερο είναι να περιμένεις ότι θα επιβάλει το δίκιο σου κάποιος «πανίσχυρος σύμμαχος»...

Το μόνο που έχει νόημα είναι η δυνατότητα κάθε χώρας να υπερασπίσει την υπόστασή της διά της ισχύος. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο για να το επιτύχει. Ούτε ότι χρειάζεται να σωρεύσει οπλικά συστήματα δαπανώντας μυθώδη ποσά για εξοπλισμούς.

Το πιο σημαντικό είναι να εναρμο­νίσει τα οπλικά της συστήματα και τις πολεμικές της μεθοδολογίες στα γεω­γραφικά της δεδομένα, επιτυγχάνοντας μια σύνθεση ισχύος που θα καταστήσει αναντίρρητη την κυριαρχία της στις επίμαχες περιοχές.

Εν προκειμένω, η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στην απόκτηση συστη­μάτων που θα συνεισφέρουν στη μετα­τροπή τής αρχιπελαγικής δομής του Αιγαίου σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο θαλασσοχερσαίο πλέγμα προβολής ισχύος, στο οποίο η ελληνική κυριαρχία θα είναι αναντίρρητη.

Και πριν από λίγο καιρό έγινε ένα μικρό αλλά πιθανώς αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ λοι­πόν τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησαν τα λαμπερά Rafale, μικρή σημασία δόθηκε σε δύο σχετικά «ταπεινά» οπλικά συστήματα που φαίνεται πως εισέρχονται στο ελ­ληνικό οπλοστάσιο. Το πρώτο εξ αυτών είναι ο ισραηλινός αντιαρματικός πύραυλος Spike NLOS. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 30 χλμ., μπορούν να προσβάλουν με ακρίβεια στόχους στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σε πλήθος πλατφορμών. Από τζιπάκια και αγροτικά φορτηγάκια μέχρι ελικόπτερα και μικρά ταχύπλοα σκάφη.

Μία ακόμη πιο «ταπεινή» αγορά οπλικού συστήματος ήταν αυτή των σερβικών κιτ αναβάθμισης των ρουκετών 122 χιλιοστών, τις οποίες χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρα­τός. στους τσεχοσλοβακικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών RΜ70.

Το σερβικό πακέτο αναβάθμισης G2000 αυξάνει το βεληνεκές των ρουκετών από τα περίπου 20 στα 40 χλμ., ενώ βελτιώνει και περίπου κατά 30% την ακρίβεια πλήγματος.

Αυτός ο διπλασιασμός του βεληνεκούς επιτρέπει στα ρουκετοβόλα να ασκούν προβολή ισχύος σε πολύ πιο εκτεταμένες περιοχές από ό,τι σήμερα, να συγκεντρώνουν τα πυρά τους πάνω σε συγκεκριμένους στόχους, επιτυγ­χάνοντας συντριπτικό πλήγμα και μια σειρά από άλλα.

Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία των εξοπλισμών που χρειάζεται η Ελλάδα. Μικρά, φθηνά και απλά πράγματα, τα οποία μπορούν να «κουμπώσουν» στην ελληνική γεωγραφία. Παρόμοια συστήματα μπορούν να επιτρέψουν μια «ταπεινή» επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις που θα ενοποιήσει τα διεσπαρμένα νησιά και νησίδες του Αιγαίου σε μια αδιαίρετη ενότητα, στην οποία η ελληνική κυριαρχία θα αποτελεί «φυσική κατάσταση».

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδά­σκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Συγχρόνων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

(ΤΑ ΝΕΑ-25/09/2020)


Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη