ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μερική οριοθέτηση με Αίγυπτο-Μειωμένη επήρεια της Κρήτης!

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Η αιφνιδιαστική με­τάβαση του Δένδια στο Κάϊρο αφορά στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει δια­πραγματεύσεων για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυ­πτο, η οποία αποτυπώθηκε σε σχετική συμφωνία. Όπως είχα­με αποκαλύψει προ εβδομά­δων από αυτές εδώ τις στήλες, η οριοθέτηση όχι μόνο θα είναι μερική, αλλά και πιθανότατα θα προβλέπει μειωμένη επή­ρεια για τα νησιά Ρόδο, Κάρ­παθο, Κάσο και Κρήτη!

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία -σύμφωνα με διπλωματικές πη­γές- πιθανότατα θα προβλέπει α­ντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αί­γυπτο και 45% για την Ελλάδα! Ας σημειωθεί ό­τι η αρχική α­παίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να εί­ναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντι­πρόταση! Μένει να δούμε πώς ακριβώς θα κατανεμηθεί στον χάρτη η θαλάσ­σια περιοχή που θα χαριστεί στην Αίγυπτο, ώστε να μειωθούν οι αναδράσεις στην Ελλάδα.

Ένα δεύτερο στοιχείο της συμ­φωνίας είναι ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε και ο­λόκληρη την Ρόδο! Η Αθήνα φρόντισε δια παραλείψεως να νομιμοποιήσει την εδώ και χρό­νια τουρκική επεκτατική στρα­τηγική ιδιοποίησης της Ανατο­λικής Μεσογείου ανατολικά του 28 Μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει στη μέση την Ρόδο. Μέχρι την υπογραφή του μνη­μονίου Άγκυρας-Τρίπολης (Νο­έμβριος 2019), με το οποίο οι Τούρκοι ενέγραψαν υποθήκες και δυτικά του 28ου Μεσημβρι­νού. το όριο που οι ίδιοι είχαν θέσει προς δυσμάς ήταν ο 28ος Μεσημβρινός. Εμείς, λοιπόν, φροντίσαμε να οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο τη θαλάσσια πε­ριοχή δυτικά από τον 27:59’ με­σημβρινό. Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς αναγνω­ρίζουμε δ ι κ α ι ώ μ α τ α στους Τούρ­κους στο νοη­τό όριο του 28ου Μεσημ­βρινού και ανατολικότερα. Η σπουδή της Αθήνας για την οριοθέτη­ση ΑΟΖ με την Αίγυπτο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Ελλά­δα, θα δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ε­πιχείρημα ότι η υπογραφή συμ­φωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αμφισβητήσουμε το εκτός διε­θνούς δικαίου μνημόνιο Άγκυ­ρας-Τρίπολης. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά επ' ουδενί δεν δικαιολογεί ούτε τη με­ρική οριοθέτηση, αλλά κυρίως τη μειωμένη επήρεια.

Ανοίγουν σαμπάνιες στην Άγκυρα

Εάν η Κρήτη, ένα από τα μεγα­λύτερα νησιά της Μεσογείου, έχει με την ελληνική υπογραφή μειωμένη επήρεια, τότε όλη η πάγια επιχειρηματολογία της Αθήνας για τα νησιά του Αιγαί­ου καταρρέει με ό,τι αυτό συ­νεπάγεται. Η δε εξαίρεση όχι μόνο του Καστελόριζου, αλλά και της ανατολικής Ρόδου από την οριοθέτηση είναι ένας πρόσθετος λόγος για να ανοί­γουν σαμπάνιες στην Άγκυρα. Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την επίσημη αντίδραση του Καΐρου στην πρόσφατη τουρκική NAVTEX (21-7-2020) για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή αρκετά νοτίως του Καστελόριζου, εκεί που -με βάση την αρχή της μέ­σης γραμμής- ενώνονται οι δυ­νάμεις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αίγυπτου. Με ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμαρτυρηθεί ότι η τουρκική NAVTEX πα­ραβίασε την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Με εκείνη την ανακοίνωση, το Κάϊρο ουσιαστικά διακήρυξε ό­τι δεν αναγνωρίζει πλήρη επή­ρεια στα ελληνικά νησιά.

Η εν λόγω ανακοίνωση δεν ή­ταν κεραυνός εν αιθρία. Ανα­γνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το παλαιότερο τουρκι­κό όριο (28ος Μεσημβρινός), η Αίγυπτος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να οικειοποιηθεί δυνάμει ελληνική ΑΟΖ (λόγω Καστελόριζου) στην περιοχή που είχε δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX για έρευνες, με αποτέ­λεσμα οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Για να το άρουν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προσανατολίστη­καν στην "λύση" της μερικής οριοθέτησης, δηλαδή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Ένας πρόσθετος λόγος που η Ελλάδα ήταν απρόθυμη να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού είναι ότι φοβόταν την αντίδραση της Άγκυρας. Για την ακρίβεια, φοβόταν ότι θα προχωρούσε σε έρευνες και γεωτρήσεις σ’ εκείνη τη θαλάσ­σια περιοχή, θέτοντας στην Α­θήνα το δίλημμα ή να αποδε­χθεί το τετελεσμένο ή να αντιδράσει στρατιωτικά σε μία γεω­γραφική περιοχή που είναι ευ­νοϊκή για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτός ήταν ο βαθύ­τερος λόγος που έχει αποφύγει να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ.

Slpress.gr

1 Σχόλια

  1. Το επιχειρημα σας οτι η ανθελληνικη ΝΔ παρεδωσε ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ 13 ΝΗΣΩΝ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΣΟ ΑΝΑΤ ΡΟΔΟ ΚΑΡΠΑΘΟ ΕΠΗΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ αλλα και συνεπαγομενα το ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ για να ακυρωσει δηθεν το τουρκολυβικο μνημονιο ειναι τοσο σαθρο κ εξοφθαλμα γελοιο αφου παρεδωσε την μιση Ελλαδα πολυ περισσοτερα απο την λωριδα του μνημονιου, ειναι ωστοσο ενδεικτικοτατο του τρισαθλιου ρολου που παιζετε ολα αυτα τα χρονια στον διαμελισμο της Ελλαδας εσεις οι δημοσιοκαφροι. Αν η κυβερνηση σας ηταν Ελληνικη και αν το προβλημα της ηταν το τουρκολιβυικο μνημονιο ΘΑ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΣΕ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2004, πρακτορακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη