Ζήτημα ημερών η ανακοίνωση του ανασχηματισμού που έγινε «σίριαλ» με τις πολλές παλινωδίες, τον έναν υπουργό να αδειάζει τον άλλον και τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει «διορθωτικές κινήσεις».
Μάχες στο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οι καινούργιοι, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Ποιοι αλλάζουν χαρτοφυλάκιο.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του πρώτου ανα­σχηματισμού της κυβέρνησης του Κυριά­κου Μητσοτάκη. Του «σίρι­αλ» με τις πολλές παλινωδίες, με τον έναν υπουργό να αδειάζει τον άλλον και τον πρωθυπουργό να ανα­γνωρίζει μεν πως χρειά­ζονται «διορθωτικές κινήσεις», αλλά μέχρι τώρα να τις αναβάλλει συνεχώς.

Η ημερομηνία-ορόσημο των γενεθλίων της κυβέρνησης (7 Ιουλίου) πλέ­ον ξεπερνιέται και όλες οι ενδείξεις ουσιαστικά φα­νερώνουν ότι είναι ζήτημα ημερών η δημοσιοποίηση των αλλαγών στο υπουργι­κό σχήμα. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον κ. Μη­τσοτάκη να προχωρά στον ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες μέρες, εντός του τρέχοντος μήνα. Άλλωστε, το έχει προαναγγείλει τρείς (!) φορές ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα και τον έχει διαψεύσει άλλες τόσες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ως όφειλε προφανώς λόγω και της θέσης του. Ωστό­σο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ σοβαρού και αστεί­ου, ο τελευταίος προσδιό­ρισε -κατά κάποιους- χρο­νικά τις αλλαγές των προ­σώπων στην κυβέρνηση. Σε χιουμοριστική ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορεί να φύγει το Σαββατοκύρια­κο εκτός Αθηνών ή θα πρέ­πει να μείνει στην πρωτεύ­ουσα αναμένοντας τις ανα­κοινώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαμογελαστός: «Αυτό το Σαβ­βατοκύριακο μπορείτε να φύγετε, το επόμενο καλύ­τερα να είστε εδώ».

Προκειμένου στη συ­νέχεια να αποφευχθούν οι περαιτέρω... παρεξηγήσεις, έσπευσε να διευκρινίσει πως έδωσε αυτήν την απάντηση διότι την επόμενη Δευτέρα, όπως κάθε τέτοια μέρα, θα υπάρξει ενημέρω­ση των πολιτικών συντα­κτών στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Το μήνυμα, πάντως, είχε ήδη κοινοποιηθεί, έστω και μέσω αυτής της οδού. Ένα άλλο σενάριο, με λιγότερες πάντως πιθανότητες επιβε­βαίωσης μεταφέρει χρονι­κά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο τρίτο δε­καήμερο του Αυγούστου, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να σηματοδοτή­σει τη φυγή προς τα εμπρός που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με όλα αυτά πάντως τα τραγελαφικά που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα μόνο απρόβλεπτες δεν θα είναι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, αφού φρόντισαν οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου να «κάψουν» τον αιφ­νιδιαστικό χαρακτήρα τους που συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Χαρακτη­ριστική είναι η περίπτωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος κατ’ επανάληψη «έδειξε» την πρωθυπουργική βού­ληση για αλλαγές ανά πά­σα στιγμή μετά την 1η Ιου­λίου, οπότε η κυβέρνηση θα κάνει το τελευταίο με­γάλο βήμα της προς την κα­νονικότητα δηλαδή το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού.

Στίγμα προθέσεων

Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί έδωσε το στίγμα των προθέσεών του. «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι κα­λοκαίρι» ανέφερε, προσθέτοντας στη συνέχεια απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Εκ των πραγμάτων, το θέμα του ανασχηματισμού είναι αυτό που μονοπωλεί στις συζητήσεις στη «γα­λάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και μεταξύ των υπουργών, πολλοί εξ αυτών -ακόμα και με βαριά χαρτο­φυλάκια- έχουν «κατεβά­σει τα μολύβια», λειτουργώντας σε καθεστώς ανασφάλειας και αναμένοντας τις εξελίξεις. Πολλοί συσχετίζουν τις αλλαγές με την αξιοποίηση του πακέ­του που η Ελλάδα αναμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται η ανάγκη ανασύνθεσης του οικονομικού επιτελείου υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θεω­ρείται αμετακίνητος ωστό­σο δεν αποκλείεται, πέρα από τις αλλαγές σε επίπε­δο υφυπουργών, η σύστα­ση ειδικής ομάδας για την αξιοποίηση των ευρωπα­ϊκών πακέτων. Σε αυτήν ακούγεται ότι ενδεχομένως θα συμμετέχει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυ­πουργού Αλέξης Πατέλης (ακούγεται ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο συντονιστι­κό), ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του νυν κυβερνη­τικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έχει αποτύχει στον ρόλο του, όμως ο πρωθυπουργός δεν θέ­λει να τον «αδειάσει» αφήνοντάς τον εκτός σχήματος. Ο κ. Πέτσας, πάντως, έχει ακουστεί και για το υπουργείο Εργασίας, ως αντικαταστάτης του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, παρά τις προσπάθειες του συστήματος Σαμαρά να διατηρηθεί στη θέση του, δεν φαίνεται να το καταφέρνει.

Στο νέο σχήμα αναμέ­νεται να ενταχθεί ο καθηγητής, βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριά­κου Μητσοτάκη, που «παίζει» για υφυπουργός Εργασίας ή για κάποια θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Απίθανη θεωρείται και η παραμονή του Χάρη Θε­οχάρη στο υπουργείο Του­ρισμού, καθώς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο αποδεί­χθηκε ανεπαρκής στα καθήκοντά του. Ως πιθανός αντικαταστάτης του ακούγεται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που φημολογείται πως θα επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο ύστερα από πολλά χρόνια.

Γκρίνιες υπάρχουν και για την υπουργό Πο­λιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τους χειρισμούς της όσον αφορά τα επιδόμα­τα των καλλιτεχνών μετά την πανδημία. Μια σκέψη που υπάρχει είναι να συγ­χωνευτεί το υπουργείο αυ­τό με το Τουρισμού και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν αρνητική η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Παρελθόν από το υπουργείο Αθλητισμού θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη θέ­ση του οποίου ακούγεται -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας Άννα Καραμαν­λή. Προς αποχώρηση εί­ναι, εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά και αρκετοί άλλοι υφυπουργοί που αποδείχθηκαν «ωσεί παρόντες», χωρίς ουσια­στική προσφορά.

Από την άλλη, πιθανές νέες είσοδοι στην κυβέρ­νηση είναι, τουλάχιστον με βάση τις διαρροές και τις φήμες, αυτές του Σπήλιου Διβανού, του Σταύρου Καλαφάτη, της Ζωής Ρά­πτη, του Μάξιμου Σενετάκη, του Βασίλη Οικονόμου, καθώς επίσης και του πρώ­ην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-05/07/2020)

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη