Δρ. Αθανάσιου Ε. Δρούγου
Διεθνολόγου-γεωστρατηγικού αναλυτή

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ παρατηρείται τα τελευταία 4 χρόνια (μετά την αποτυ­χημένη απόπειρα των γκιουλενικών πραξικοπηματιών) μια έντονη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της με έντονο τον διευρυμένο ρό­λο των ενόπλων δυνάμεων της σε αρ­κετές γεωγραφικές ζώνες σε συνδυα­σμό με την ανάπτυξη βάσεων και επίλε­κτων μονάδων εκτός των συνόρων της (Λιβύη, Κατάρ, Σομαλία, Καμπούλ, δυτικά και ανατολικά του Ευφράτη κ.α.). Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ενδυναμώ­νει σημαντικά τη ναυτική παρουσία της με ένταξη του δόγματος της «Γα­λάζιας Πατρίδας» σε αυτό της Forward Defence, δηλαδή της προωθημένης άμυνας ενώ παράλληλα δεν έχει υπο­βαθμίσει καθόλου σε συμμετοχή και σε προσωπικό την παρουσία της στο ΝΑΤΟ (τα παραδείγματα είναι πολλά). Επιπρόσθετα, στο εσωτερικό παρατηρείται μια ισχυρότατη τάση και εφαρ­μογή παραστρατιωτικοποίησης μέσω της αναβάθμισης και εμπλοκής νέων κατασταλτικών οργανώσεων, προερχομένων από τις μυστικές υπηρεσίες τον μισθοφορικό στρατό του Ερντογάν (SADAT), καθώς και της στρατοχωρο­φυλακής επί πολλών περιπτώσεων. Η παρουσία και επιρροή του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι εμφανέ­στατη και πολύ ορατή σε όλο το φά­σμα των τουρκικών ενεργειών. Αυτό έχει αναβαθμίσει και ουσιαστικοποιήσει την απειλή απέναντι μας σε υπέρτα­το βαθμό. Σε αυτές τις επιθετικές τάσεις συγκλίνουν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το δεξιό εθνικιστικό ΜΗΡ του Μπαχτσελί (των Γκρίζων Λύκων) και το μικρό κόμ­μα VΑΤΑΝ (που έχει επιρροή σε ευρασιανιστές και σε εθνικιστές στρατιωτι­κούς), ενώ οι διάδοχοι των κεμαλικών του CΗΡ και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Αξενέρ συνδράμουν... ανάλογα.

Η τουρκική απειλή είναι πολυσχιδής και πολυμετωπική, ενώ περιλαμβάνει κι­νήσεις σε διακλαδικό, συμβατικό, ασύμ­μετρο, υβριδικό, παρά πληροφοριακό, ψυχολογικό και μη γραμμικό πλαίσιο. Έχει «οπλοποιήσει»το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει επικαιροποιήσει τις γνωστές «θέσεις» της για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου μας σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρει μέσω Ακάρ τη θέση περί αποστρατιωτικοποί­ησης των νησιών μας στο βορειοανα­τολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, εκ­βιάζει ποικιλοτρόπως την Ε.Ε., ενώ μέ­σω παραπληροφοριακών κινήσεων κα­τά το δοκούν τροποποιεί την ερμηνεία σε ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου επί πολυμερών συμφωνιών, αλλά και επί των άρθρων παραρτημάτων της Συν­θήκης για το Δίκαιο της θάλασσας την όποια δεν έχει καν υπογράψει. Άρα, συνολικά, το πλαίσιο των απειλών και κινήσεών της έχει διευρυνθεί σε βάρος μας με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Επί­σης σημειώνω ότι η Τουρκία διεξάγει πολέμους σε Μεσοποταμία και βορειοαφρικανική ακτή, κάτι που δεν κάνουν άλλα κράτη και σημαίνει απόκτηση πολεμικών και μάχιμων εμπειριών. Γιατί εί­ναι τελείως διαφορετική αυτή η εμπει­ρία από τις όποιες ασκήσεις. Είναι τε­λείως διαφορετικό να έχεις 10-11 άνδρες σε μη μάχιμες θέσεις στο Αφγα­νιστάν (Resolute Support) από το να είσαι επικεφαλής μάχιμης ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ. Η περίπτω­ση της πολεμικής και συμβουλευτικής παρουσίας στο πλευρό του GΝΑ του Σαράτζ (νόμιμη κυβέρνηση βάσει ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) στην Τριπολιτάνα ανέβα­σε πολύ τον πήχυ και μας άνοιξε μέτω­πο και από το Λιβυκό Πέλαγος. Η πα­ρουσία Τούρκων στρατιωτικών σε αεροπορική βάση στην Αλ Ουατίγια, σε συνδυασμό με εκτεταμένη και επιτυ­χή χρήση drones σε Ιντλίμπ και δυτι­κά του Ευφράτη και σε Ταρχούνα, Αλ Ασάμπ, Μπάντι Ουαλίντ στη δυτική Λι­βύη, αλλά και σε βάση στη Μισουράτα για ναυτικές δυνάμεις ενισχύει την απειλητική παρουσία της. Παράλληλα, με αυτές τις κινήσεις της Άγκυρας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολύ με­γάλο εύρος δυνατοτήτων της εγχώρι­ας πολεμικής βιομηχανίας της σε όλους τους κλάδους.

Απέναντι σε αυτή την επιθετική συ­μπεριφορά και παρουσία, η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει την αεροναυ­τική παρουσία της στο Καρπάθιο (αε­ροδρόμιο), στο Λιβυκό Πέλαγος ως και στα νότια της Κρήτης (Ζίρος Τυμπάκι, Ιεράπετρα αλλά και στο Καστέλι κοντά στα Χανιά). Ο ναύσταθμος της Σούδας σε ό,τι αφορά εμάς θα πρέπει να ενισχυθεί πιο πολύ, ενώ στη συνεχή ανα­βάθμιση των απειλών θα πρέπει να επικαιροποιούνται τα σχέδια άμυνας νή­σων της ΑΣΔΕΝ (επίσης ενδυνάμωση σε στελεχιακό και άλλο δυναμικό της V Ταξιαρχίας Πεζικού στα Χανιά). Η Τουρ­κία διαθέτει μέσω Κατάρ απίστευτα πο­σά για ψυχολογικές και προπαγανδιστι­κές αποστολές (δεν θέλω εδώ να περά­σω σε λεπτομέρειες) και, ως εκ τούτου, χρειάζεται να παρακολουθούμε αδιά­λειπτα τις κινήσεις της σε κυβερνοχώρο, disinformation κ.α. Τέλος στα όρια του εφικτού, επιβάλλεται συνεχής πα­ρουσία μας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο μεταξύ του συμπλέγματος Μεγί­στης/Καστελλόριζου και επαρχίας Πάφου στη δυτική Κύπρο (ακρωτήριο Αρναούτης κόλπος Χρυσοχούς). Ας μην αποκλείουμε ενδεχόμενη ταυτόχρονη τουρκική ενέργεια και κατά της Μεγαλονήσου (γραμμή Αττίλα 2), αφού σε ενδεχόμενη κρίση η Άγκυρα έχει έτοι­μα πολυμετωπικά σενάρια ενεργειών.

(REAL NEWS-05/07/2020)

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη