Γράφει ο Θάνος Τζήμερος-Δημιουργία Ξανά

Το άρθρο 275 (§1) του Κώδικα Ποινι­κής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019) είναι σαφές. Πιο σαφές δεν γίνεται: 1. Προκειμένου για αυτόφωρα κα­κουργήματα και πλημμελήματα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 31, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέω­ση, ΕΝΩ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΔΙ­ΚΑΙΩΜΑ, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.

Άρα ο κτηνοτρόφος του Έβρου είχε το ΔΙΚΑΙΩ­ΜΑ, καθώς η παράνομη είσοδος είναι αυτόφω­ρο αδίκημα και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΓΚΛΗΣΗ, να συλλάβει τους δράστες. Πώς ένα άτομο μπο­ρεί να συλλάβει 8 άτομα, εκ των οποίων 5 ενή­λικες; Με τον τρόπο που προσπάθησε να το κά­νει ο κτηνοτρόφος. Ζητώντας τους, με την α­πειλή του κυνηγετικού του όπλου, να καθίσουν σε ένα σημείο και ειδοποιώντας την αστυνομία να έρθει να τους παραλάβει. Γίνεται αλλιώς; Μπορεί η δικαστίνα, ο Άρειος Πάγος, η κυβέρνηση, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ να μας περιγράφουν άλ­λον τρόπο; Αν μπορούν, ας το κάνουν, και πρό­θυμοι είμαστε να τον εφαρμόσουμε Μέχρι τό­τε όμως, ο τρόπος με τον οποίον ενήργησε ο α­κρίτας κτηνοτρόφος είναι ο μόνος που ΜΠΟ­ΡΕΙ να έχει αποτέλεσμα. Είχε; Όχι. Γιατί; Διότι οι εισβολείς τού επιτεθήκαν, εκείνος ΔΕΝ χρη­σιμοποίησε το όπλο του, και έτσι του το πήραν, του το έσπασαν, τον έσπασαν στο ξύλο και του έκοψαν τον τένοντα του χεριού. Τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που ο πολίτης που αντιληφθεί ένα έγκλημα και προσπαθήσει να κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος, δεχθεί επίθεση από τον εγκληματία; ΤΙΠΟΤΕ! Είναι στο χέρι των δι­καστών να κρίνουν αν εφάρμοσε υπερβολική βία σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όταν το αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί, είναι προφανές πως η βία που ασκήθηκε ήταν λιγότερη από αυτή που έπρεπε.

Η δικαστίνα λοιπόν του Έβρου κατάργησε το άρθρο 275 του ΠΚ. Έχει αυτό το δικαίωμα; ΟΧΙ. Επιπλέον, ενώ στον κτηνοτρόφο, που προστάτε­ψε και την ίδια, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, στην επίθεση των εισβολέων στον πολίτη της χώρας, αναγνώρισε το ελαφρυντικό πως για ό,τι έκαναν, δεν είχαν... ταπεινά κίνητρα!

Είχαν κάποιο υψηλότερο ιδανικό το οποίο εμείς οι κοινοί θνητοί αδυνατούμε να εντοπίσουμε, η σοφή δικαστίνα όμως το έπιασε στον αέρα. Τι τους πείραζε να μείνουν εκεί ακίνητοι μέχρι να έρθει η αστυνομία; Φοβήθηκαν λέει, για τη ζωή τους. Γιατί; Αν ο κτηνοτρόφος ήθελε να τους βλάψει, θα πυροβολούσε στο ψαχνό αμέσως. Δεν θα τους ζητούσε να μην μετακινηθούν εν αναμονή της αστυνομίας. Και γιατί ο φόβος, ο οποιοσδήποτε φόβος ενός παρανομούντος, εί­ναι δικαιολογία για τη διάπραξη και άλλης πα­ρανομίας;

Πρέπει η δικαστίνα που κατάργησε και τον ΠΚ και τη λογική, να διωχθεί πειθαρχικά; Βεβαίως! Αν η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ήταν κυβέρνηση, ο Υ­πουργός Δικαιοσύνης θα ξεκινούσε τη διαδικα­σία χθες! Με το ερώτημα της αποβολής της α­πό το Δικαστικό Σώμα. Με το ίδιο ερώτημα θα πρέπει να διωχθεί και ο/η δικαστικός που συνέ­ταξε το κατηγορητήριο το οποίο παρέπεμπε τον ακρίτα κτηνοτρόφο σε δίκη με το επιβαρυντικό στοιχείο της... ρατσιστικής βίας! Πόσο ε­μπαθής κατά της χώρας του, πόσο διεστραμ­μένος πρέπει να είναι ένας τέτοιος "εγκέφα­λος" για να το σκεφτεί αυτό και να το υποστηρί­ξει επίσημα! Πόσο ακατάλληλος για να υπηρε­τεί στη Δικαιοσύνη!

Θα γίνει κάποια ανάκριση εις βάρος τους από την ηγεσία, υπηρεσιακή και πολιτική, της Δικαιο­σύνης; Όχι και βάζουμε στοίχημα. Κανένας δεν θα κάνει το παραμικρό. Ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε ο Υπουργός. Ποντάρει κανένας αντίστροφα;

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά έ­χουμε τελειώσει. Ως κράτος, ως έθνος, ως Ελ­λάδα. Να δω τι θα γιορτάσουμε το 2021.

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-22/09/2020)

 


Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη