Η Ευρώπη παίρνει το όπλο της.

Ώθηση στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας έδωσε η σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ από την ευρωπαϊκή άμυνα, μέρος της οποίας είναι και η απόσυρση 12.000 αμερικανών στρατιωτών από τις γερμανικές βάσεις.

Για πρώτη φορά στρατηγικό σχέδιο και 16 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

0 ρόλος της γερμανικής προεδρίας και ο συγχρονισμός με το Παρίσι για άρματα μάχης, στρατό και δορυφόρους από κοινού.

ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με την ενίσχυση της ευρω­παϊκής άμυνας φιλοδοξεί να ταυτίσει η Γερμανία την προεδρία που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνερ­γασία με τη Γαλλία, καταρτίστηκε για πρώτη φορά κοινός αμυντικός προϋπολογισμός, ενώ το φθινόπω­ρο το Βερολίνο θα παρουσιάσει το σχέδιο Strategic Compass, στόχος του οποίου είναι να καταγραφούν οι ενδεχόμενες απειλής με τις οποίες θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη, καθώς και να συγκεντρω­θούν οι απαραίτητοι πόροι για την αμυντική της θωράκιση.

Ώθηση στη γαλλογερμανική αυτή πρωτοβουλία έδωσε η σταδιακή απο­δέσμευση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ από την ευρωπαϊκή άμυνα, μέρος της οποίας είναι και η από­συρση 12.000 αμερικανών στρατι­ωτών από τις γερμανικές βάσεις. Στον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021 -2027, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης, προβλέπεται και ένα κονδύλι για τις στρατιωτικές δαπάνες: Τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Άμυνα και άλλα 13 δισ. για το Διάστημα. Το κονδύλι αυτό θεωρείται ένα πρώτο βήμα, αν και ο στόχος της Γαλλίας ήταν να διατεθούν τουλάχι­στον τα τριπλάσια για την ευρωπαϊκή άμυνα. Φειδωλοί εμφανίστηκαν οι 27 και σε άλλα αμυντικά σχέδια, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ειρή­νη, το οποίο είχε σχεδιάσει η προη­γούμενη επιτροπή και του οποίου η προβλεπόμενη χρηματοδότηση έπεσε από τα 10 δισ. σε ένα διάστημα επτά χρόνων στα 5 δισ.

Οι περικοπές αυτές προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Συγχρόνως όμως είναι γεγονός πως η ευρωπα­ϊκή άμυνα αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά. Ο στόχος των Βρυξελλών εξάλλου είναι να αποτελέσει παρελθόν ο κατακερματισμός των ενόπλων δυνάμεων και η στρατηγική αυτονο­μία της ΕΕ. Όπως σημειώνει σχετικά η «Ρεπούμπλικα», το σημείο εκκίνησης είναι η έρευνα και η ανταγωνιστικό­τητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και το τελικό σημείο η διασύνδεση και η αλληλοσυμπλήρωση των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Σχέδια που είχαν εκπονηθεί σχετικά στο παρελ­θόν έπεσαν θύματα στην πιλοτική τους φάση των αντιπαλοτήτων ανά­μεσα στις βιομηχανίες, ανάμεσα στις οποίες είναι ο γαλλικός κολοσσός της Dassault και η αμυντική συνιστώσα της Airbus, όπου οι Γερμανοί διαδρα­ματίζουν βασικό ρόλο. Περαιτέρω καθυστερήσεις προήλθαν και από τις επιφυλάξεις της γερμανικής Βουλής ως προς τη χρηματοδότηση. Στη δυ­σκολία να βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο προστέθηκαν τα προβλήματα που συνδέονται με ένα άλλο πιλοτικό σχέδιο, την ανάπτυξη του «άρματος μάχης του μέλλοντος», το οποίο έγι­νε και αυτό αντικείμενο εντάσεων ανάμεσα στους κατασκευαστές.

Στο μεταξύ, εκτός γαλλογερμανικού πλαι­σίου, προωθείται το σχέδιο Tempest, στο οποίο συμμετέχουν το Ηνωμέ­νο Βασίλειο, η Ιταλία και η Σουηδία. «Πιστεύω πως θα ήταν λογικό να συμφωνήσουμε για να αποφύγουμε να βρεθεί η Ευρώπη στο μέλλον με δυο ανταγωνιστικές πλατφόρμες» σχολίασε σχετικά στην ιταλική εφη­μερίδα η γαλλίδα γερουσιαστής Ελέν Κόνγουεϊ-Μουρέ. Στο νέο ευρωπαϊ­κό σχέδιο, ωστόσο, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής άμυνας θα γίνει από τη βιομηχανία, η οποία θα κατασκευάσει από άρματα μάχης ως δορυφόρους, αφού όμως παρουσιαστεί το σχέδιο της γερμανικής προεδρίας. Από εκεί θα προκύψουν προτεραιότητες και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ. Το επόμενο βήμα ωστόσο θα είναι ο περιορισμός του δικαιώματος του βέτο σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Την ίδια περίο­δο εξάλλου που θα παρουσιάσει το Βερολίνο το σχέδιό του, θα ξεκινήσει και η Συνδιάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ όπου θα συζητηθούν όλες εκεί­νες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι αποφάσεις κατά πλειοψηφία και όχι σε ομοφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι από τις προτεραιότη­τες εκείνων που θέλουν να αποκτήσει η Ευρώπη μια πιο ισχυρή φωνή στο εξωτερικό, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 (ΤΑ ΝΕΑ-04/08/2020)



Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη