Πολλά τα κακά της δημοκρατίας, αλλά ένα από τα καλά της είναι ανεκτίμητο: το δικαίωμα ψήφου. Ειδικά αν το ασκούμε έξυπνα.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΥ

Σήμερα είναι η εθνική εορτή των ΗΠΑ, η Ημέρα της Ανε­ξαρτησίας. Χρόνια τους πολλά και να τα χιλιάσουν οι άνθρωποι, αλλά καλό είναι σε ένα σημείο να τους αντιγράψουμε και να γίνουμε -έστω και προσωρινά- πρακτικοί. Δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε την πολυακουσμένη ελληνική ομογένεια στην Αμε­ρική για κάτι ουσιαστικότερο και κρι­σιμότερο από ωραία λόγια, φιλοφρονήσεις και φράσεις όπως «στρατηγι­κοί εταίροι».

Πώς μπορεί να γίνει η σχέση μας ουσιαστικότερη; Λαμβάνοντας από τους Αμερικανούς πολιτικούς ουσι­αστική και όχι λεκτική στήριξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αντάλ­λαγμα τον ευμενή προς αυτούς επηρεασμό των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων. Αντί δηλαδή η ελληνική ηγεσία να κάνει τις προσωπικές δημό­σιες σχέσεις της με τους υποψήφιους και εν ενεργεία προέδρους, γερουσι­αστές και λοιπούς πολιτικούς αντιπροσώπους, ας σκεφτούν οι όποιοι δικοί μας και μια φορά την Ελλάδα για να ζητήσουν γραπτές δεσμεύσεις από τους Αμερικανούς για χειροπια­στά εθνικά κέρδη -και το χειροπιαστό είναι το γραπτό. Τα λόγια λέγονται, εξατμίζονται, λησμονιούνται.

Έχουμε άραγε τόσο πολλούς ψη­φοφόρους στις ΗΠΑ ώστε να μπο­ρούν να επηρεάσουν τα πράγματα; Η απάντηση είναι καταφατική. Στη Wikipedia στο λήμμα «Ελληνοαμερικανοί» διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Ελληνοαμερικανοί ονομάζονται οι πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή. Σύμφωνα με επίση­μους αμερικανικούς υπολογισμούς, το 2000 ζούσαν στις ΗΠΑ 1.153.295 άτομα ελληνικής καταγωγής. Σύμ­φωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, 365.435 από αυτά τα άτομα μιλού­σαν ελληνικά στο σπίτι τους. Κατά το   το 2005 3 <000XXX) πε­ρίπου κάτοικοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν ελληνική καταγωγή».

Στις εκλογές του 2016 ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος παρόλο που υπολειπό­ταν 2.868.686 ψήφους από τη Χίλαρι.

Αυτό συνέβη επειδή εξέλεξε περισσό­τερους εκλέκτορες. Τα αποτελέσματα σε πολλές πολιτείες κρίνονται για ελά­χιστες ψήφους. Ο,τι σκεφτούν να πράξουν τα πατριωτάκια μας μπορεί να κάνει τη διαφορά εκεί που η εκλογή κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Ας πάψουμε να λέμε λόγια και να ζητάμε φιλοφρονήσεις και ας απαιτή­σουμε άμεση, ξεκάθαρη και γραπτώς συμπεφωνημένη στήριξη σε μια σειρά από ζητήματα.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/07/2020)

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη