Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης είναι εξαιρετικός επιστήμονας και μάλλον από εκείνους που, επειδή έχουν εκφράσει ολοκληρωμένα τις απόψεις τους στα ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά έχει βάλει σφραγίδα στη μία αντίληψη που κυριαρχεί στις πολιτικές στην Αθήνα. Και αυτό ανεξαρτήτως κόμματος.

Ο κ. Ροζάκης εξέφρασε και πάλι τη… ρεαλιστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το Καστελλόριζο, με βάση τη διεθνή νομολογία, δεν μπορεί αν έχει πλήρη επήρεια θαλασσίων ζωνών. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο κ. Ροζάκης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και συνεπώς ένα μεγάλο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρητικά ανήκει στην Ελλάδα θα περάσει στην τουρκική πλευρά.

Η αντίληψη αυτή βεβαίως δεν αποτυπώνει το τι ακριβώς θα συμβεί με επέκταση της λογικής αυτής και στο Αιγαίο. Εκεί ο κ. Ροζάκης ισχυρίζεται ότι θα πρέπει μεν να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα ώστε να υπάρξει ταύτιση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, αλλά η επέκταση θα πρέπει να γίνει ώστε να μην παρενοχλείται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και συνεπώς σε συνεννόηση με την Τουρκία και άλλες χώρες.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη

Αν και ο κ. Ροζάκης δεν έχει κρύψει ποτέ τις επιστημονικές απόψεις του, η συγκυρία που προβάλλονται οι δηλώσεις αυτές δημιουργεί πολλούς συνειρμούς. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο κ. Ροζάκης, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, χρησιμοποιείται από τους κυβερνώ­ντες ως «λαγός».

Διότι είναι αντιληπτό ότι στη διαδικασία που, καλώς ή κακώς, εισερχόμαστε η αποδοχή της θέσης ότι τα νησιά δεν έχουν υποχρεωτικώς πλήρη επήρεια θεωρείται το κλειδί για να αρχίσουν και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Όμως θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση καταθέτοντας τα καλά χαρτιά σου στο τραπέζι πριν ξεκινήσει η παρτίδα, πριν φανερώσει ο αντίπαλος έστω και ένα δικό του χαρτί.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε: Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη γι’ αυτό που δικαιούται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και όχι να σπεύσει να διαπραγματευθεί με την Τουρκία βάσει της νομολογίας, και μάλιστα εκείνης που δικαιώνει εν μέρει την Τουρκία…

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη