Εκτός από το διπλωματικό και ενεργειακό πεδίο, π συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται και στον αμυντικό τομέα.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη προ 15ημέρου στο Ισραήλ φανερώνει πως θεωρείται επιβεβλημένος ο κοινός βηματισμός με το Τελ Αβίβ.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Στα νότια της Κρήτης διεξήχθη προχθές ακόμη μία σημαντικό συνεκπαίδευση της ελληνικής και ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Αρκετά ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 συμμετείχαν στην άσκηση ανε­φοδιασμού στον αέρα (air refuelling) από ισραηλινό air tanker. Η παραπάνω συνεκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ευαίσθητη περιοχή νότια της Κρήτης που τελευταία έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία, επιβεβαιώ­νει το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον αμυντικό τομέα.

Η σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών λαμβάνει πλέον διαστάσεις συμμαχίας καθώς εκτός από το διπλωματικό-ενεργειακό πεδίο με το τριμερές σχήμα «Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ» αποτυπώνεται και στο στρατιωτικό με σειρά κοινών δράσεων και συνεργειών που ολοένα και ενισχύονται.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη προ 15ημέρου στο Ισραήλ με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Νί­κος Παναγιωτόπουλος, φανερώνει πως Μαξίμου και «Πεντάγωνο» θεωρούν επιβεβλημένο τον κοινό βηματισμό με το Τελ Αβίβ. Άλλωστε ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ισραηλινό ανα­πληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμύνης Μπενιαμίν Γκατζ ήταν η ενίσχυ­ση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην προώθηση συνεργειών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ήδη κάποιες απ' αυτές τις συνεργασίες έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά:

Συνεκπαιδεύσεις Πολεμικής Αερο­πορίας: Οι Ισραηλινοί θεωρούν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τις καλύτερες. Οι ασκήσεις ελληνικών μαχητικών με ισραηλινά είναι συχνές, όπως η πρόσφατη στα νότια της Κρήτης.

Σύντομα αναμένεται η άφιξη των δύο ισραηλινών UAV τύπου Heron τα οποία αποκτήθηκαν για 3 χρόνια με τη μορφή ενοικίασης (leasing) και θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Συμπαραγωγή UAV's. Η Αθήνα εξε­τάζει επιπλέον τη δυνατότητα σύμπρα­ξης και συνεργασίας με το Ισραήλ για τη συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV, καθώς το Τελ Αβίβ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σ' αυ­τόν τον τομέα.

Αναβάθμιση ελικοπτέρων Απάτσι: Έχει συζητηθεί η πιθανότητα αναβάθμισης των ελληνικών ελικοπτέρων Απάτσι από την έκδοση «Α» (που είναι η πρώτη σειρά αυτού του τύπου ελικοπτέρων) στην πιο σύγχρονη «D». Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει 19 ελικόπτερα επι­πέδου «Α» και η αναβάθμισή τους θεωρείται απαραίτητη διότι διαφορετικά θα τεθούν εκτός μάχης.

Εθνικό όπλο. Το ισραηλινό τυφέκιο TAVOR είναι από τα υποψήφια που εξετάζει το «Πεντάγωνο» για το νέο εθνικό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων προς αντικατάσταση του G3. Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει συμπαραγωγή και κατασκευή του όπλου στην Ελλάδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και στόχος είναι, όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ», του χρόνου, στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 να έχουμε καταλήξει στο νέο εθνικό όπλο.

Αποφασίστηκε να στείλουμε συνταγ­ματάρχη στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ και οι Ισραηλινοί συνταγματάρ­χη στη δική μας.

(ΤΑ ΝΕΑ-01/07/2020)

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη