Ετοιμάζουν σοβαρή πρόκληση οι Τούρκοι στην ΚύπροΚλιμάκωση των τουρκικών απειλών αναμένουμε στην Κύπρο μετά την παραχώρηση εδάφους εντός των Βρετανικών βάσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, με ειδική συμφωνία.

Η ψευδοκυβέρνηση της κατεχόμενης Κύπρου επέκρινε σήμερα Πέμπτη την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και το Ηνωμένο Βασίλειο για το μονομερές άνοιγμα μη στρατιωτικών περιοχών των Βρετανικών βάσεων για ανάπτυξη, κατηγορώντας τους ότι δεν ρωτήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν επίσης δικαιώματα που προστατεύονται βάσει των συμφωνιών του 1960.

Η δήλωση των Τούρκων πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η πράξη ενέχει τον πιθανό κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Το ζήτημα παρακολουθείται στενά από το “υπουργείο” μας», ανέφερε.

Ξεχνούν βέβαια οι Τούρκοι ότι μεσολάβησε το 1974 και η τουρκική εισβολή και επιμένουν να αναφέρονται σε καταστάσεις που ουσιαστικά τις έχουν ακυρώσει οι ίδιοι πλέον.

Ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων:

«Οι αναφερόμενες κυρίαρχες βρετανικές βάσεις προέρχονται από τις συμφωνίες που αποτελούν πακέτο υπογεγραμμένο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί και από τις τρεις εγγυητικές χώρες, αλλά και μέρος διεθνών συμφωνιών της Κύπρου του 1960», δήλωσε ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “ΥΠΕΞ” της ΤΔΒΚ είπε σε γραπτή δήλωση.

«Υπό το φως αυτών των πραγματικών περιστατικών, οποιαδήποτε τροποποίηση πραγματοποιείται χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση των τριών εγγυητριών χωρών και των δύο μερών στο νησί, είναι μια ανοιχτή παραβίαση τόσο των διεθνών συμφωνιών της Κύπρου του 1960 όσο και της Σύμβασης της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επέτρεπε την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών εντός των βάσεων.

Ο Κύπριος πρόεδρος χαιρέτισε την κίνηση ως «ιστορική μέρα για τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός της επικράτειας που ελέγχουν οι βρετανικές αρχές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cyprus Mail, η συμφωνία αφορά 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα (7 τετραγωνικά μίλια) περίπου 254 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 3% της γης του νησιού, το οποίο κατέχει η Βρετανία στο Ακρωτήρι κοντά στην πόλη της Λεμεσού και στην βάση της Δεκέλειας στη Λάρνακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια από τότε που το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Το 1974, η Άγκυρα εισέβαλε στην Κύπρο παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς νόμους, με σκοπό να επιφέρει αργότερα την προσάρτηση του νησιού στην Τουρκία.

Η τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώθηκε στην Ελβετία το 2017, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.

Γράψε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη